Kuplungcsere – a tengelykapcsoló hibái és javításuk

  2017-06-25

A kuplung ([fő]tengelykapcsoló) a motort és a sebességváltót kapcsolja össze és szét. Legfontosabb feladata, hogy a motor által létrehozott energiát mindig a megfelelő mértékben továbbítsa a sebességváltó felé, ahonnan az a kerekekre jut. Tehát az energia továbbítása mellett annak szabályozásában is szerepe van. Segítségével megvalósítható az autó rángatásmentes elindítása (csúsztatott kuplung) és az akadásmentes fokozatváltás (sebességváltáskor).

Működési elvét tekintve megkülönböztetünk mechanikus és hidraulikus kuplungot. Mindkettő működése súrlódáson alapszik, előbbi esetében szilárd testek súrlódnak, utóbbi pedig a hidraulikus súrlódást használja ki. A hidraulikus kuplung jellemzően nagyobb járműveknél (busz, teherautó) kerül alkalmazásra.

A kuplung alaphelyzete a bekapcsolt állapot, ami zárt helyzetet jelent. Ennek felengedését a vezető a kuplungpedál lenyomásával tudja kezdeményezni. A kuplungot vezetés közben, minden sebességváltásnál folyamatosan használjuk. A váltók akkor mozgathatóak szabadon, amikor a kuplung teljesen benyomott helyzetben van.

Kettőstömegű lendkerék szerviz - Pécs - Kéttömegű lendkerék szerviz

A kuplung három részből áll, ezek a kuplungszerkezet, a kuplungtárcsa és kinyomócsapágy. Ezeket együtt kuplungszettnek nevezzük.

A kuplung a használat során folyamatosan kopik. Természetesen üzemmódtól függően változó a várható élettartam, amennyiben például az autót nagyrészt városban használjuk többet kuplungolunk és váltunk, mint tartós autópályás használatnál.
Kíméletes használatával a kuplung alkatrészeinek az élettartamát meghosszabbíthatjuk.

 

A pedál lenyomásával megszakítjuk a kapcsolatot a motor és a sebességváltó között, ilyenkor a kuplungtárcsa eltávolodik a kuplungszerkezettől. Elhasználódott kuplungnál előforduló jelenség, hogy nem tudjuk már megszakítani a kapcsolatot.

Mikor kell kuplungot (kuplungszettet) cserélni?

A kuplung elkopásának jelei:

  • sebességbe rakva az autó nem indul el
  • gázadásra az autó nem gyorsul, a motor felpörög
  • induláskor „büdös van” a kocsiban
  • zörgő hang a kuplungpedál benyomásakor
  • recsegő hang sebességváltáskor
  • nehéz benyomni a kuplungpedált
  • a fokozatváltás nem lehetséges
  • nehezen veszi a fokozatot az autó
  • a gépkocsi csak akkor indul el, mikor szinte teljesen fel van engedve a kuplungpedál

Amennyiben a fenti hibajelenségek bármelyike fennáll, a kuplung átvizsgálása szükséges. A hiba diagnosztizálása után előfordul, hogy csak a kuplung holtjátékot kell utánaállítani (ez általában akkor történik, ha recsegés van váltáskor vagy nehezen veszi a fokozatot az autó).
Amennyiben a kuplung bármelyik alkatrésze meghibásodik (vagy nagymértékben elkopik) mindhárom alkatrész (szerkezet, tárcsa, kinyomócsapágy) egyidejű cseréje szükséges. Ezek az alkatrészek egymáshoz kopnak és csak az egyik alkatrész cseréjével már nem fognak rendesen „együttműködni”.

Amennyiben a jármű kettőstömegű lendkerékkel is fel van szerelve, úgy a kuplung cseréjekor megtörténik ennek az ellenőrzése is. Az autó gyári, első szerelésű lendkereke jellemzően két kuplungot is kiszolgál.

Új kettőstömegű lendkerék beépítésekor ajánlott kuplung és a kinyomócsapágy cseréje is, mivel ha ezek kopottak, negatív hatással lesznek az új lendkerék élettartamára. A legtöbb autóhoz komplett szett is kapható, mely tartalmazza a kéttömegű lendkereket, a kuplungszettet és a kinyomócsapágyat is.

Mennyibe kerül a kuplung (tengelykapcsoló) cseréje?

Az alkatrészárak típustól függően nagy szórást mutatnak, ezért a csere költsége csak az adott típus ismeretében határozható meg.

Amennyiben járműve kuplungjának javítása szükséges, kuplungcsere árajánlatért, további információért forduljon hozzánk elérhetőségeinken vagy küldjön üzenetet a lenti űrlap használatával. Kérjük, hogy a járműve pontos típusát (márka, típus, motor) is írja meg nekünk!

Üzenetküldés

Árajánlatkéréshez, szervizidőpont egyeztetéshez, üzenetküldéshez kérjük töltse ki az űrlapot!


7634 Pécs, Bolgár köz 3. +36-72-551-207
További elérhetőségek »

Ügyfeleink írták

A Facebook, Google honlapokon kapott értékeléseinkből. Köszönjük!